FANDOM


Brabant1477

Brabant(nl)

De naam Brabant ga' terug naar 't auwe Hertogdùm Brabant, gelak ùp d'historische kaart ierneffe van 1477.  In dees artikel zullen we d'evoluse deur de geschiedenis en aardrakskundig bespreke van Brabant en zan grenze , mor ùk van d'ùmliggende streke. 

'Et grondgebied van Brabant kan beschreve wörre as :

in België  : de drij hedendaagse provinses Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Aentwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een stukske in' t zuidoêste van Oost-Vlaanderen,

In Nederland : het grutste deel van de hedendaagse provinse Noord-Brabant, ' et zuidelak stuk van de provinse Gelderland tot on de rivier de Lek. Varder waare ook de Ziêuws-Vlaanderen en Ziêland erbij en de Landen van Overmaze, een gebied dat overiênkomt met et zuiden van de provincie Limburg, en tenslotte het Duitse Herzogenrath.

Veur de Romeinsen tijd Edit

Over den tijd van veur de Romeinen is er praktisch niks geweten, en veul mùt afgeleid wörre uit de documente die overblijve uit de Romeinsen tijd. Brabant bestoeng nog nie in den tijd van d'au Belge.

De Romeinse tijd in Brabant Edit

D'iêste periode da't gebied, dat nau Groêt Brabant is, nen belangrijke rol speulde is de Romeinse Tijd, en dan bedoele we dermee de periode die begon me'den inval van de Romeinen, aangevuurd deur Julius Caesar, in ongs geweste in 57 v. Chr. tot het (Westelijke) Romeinse Rijk ten val wiêr gebrocht (in 476 n. Chr).

Het gebied was gelege in de Romeinse provingses Belgica en nl:Germania Inferior en wiêr bewoond deur de Belgae, die zowel van Keltische als Germaanse oorsprong waren.

Kaart heirwegen

Overzicht Romeinse Heirwegen

De Romeine leije een groêt aantal heirwegen, de veurnomste in ongs contreie was de Via Belgica (de heirbaan Boulogne-Keulen), en die emme veul bijgedrage on d'ontwikkeling van Brabant en van't Brabants .

Al vanaf de 2e eeuw n. Chr) wiêr het gebied deur de Germaanse en Frankische stammen stillekes aan onder de voet gelope en in de 5e eeuw viel het Romeinse Rijk

De Middeleeuwen in Brabant Edit

Brabant was den oorspronkelijken naam van de Karolingische gouw (pagus Bracbatensis), gelege tussen de Schelde en de Dijle. De naam Brabant komt van braecbant : een samenstelling van braec, wat 'broek' of 'drassig land' betekent, en bant, wat 'streek' betekent.[1]

Terug nor den Inhoudslijst

  1. Ons Baarle, een bijzonder dorp. Bouwstenen voor de geschiedenis van Baarle. Henricus Joosen. 1946